Wegwijzer naar informatiebronnen

Algemene informatie

Horizonsunlimited De website van Grant en Suzan Johnson; de beste site voor de langeafstands motorreiziger! Horizonsunlimited: Get Inspired, Get Ready, Gear Up, On The Road, Connect, Events en Store; titels die voor zichzelf spreken. HorizonsUnlimited heeft ook een facebookgroep: Horizons Unlimited Motorcycle Adventure Travellers.

HUBB Het Horizonsunlimited Bulletin Board (HUBB) bevat fora over veiligheid en reisadviezen, reisplanning, regionale informatie, uitrusting, technische informatie over motoren, accommodatie en werkplaatsen. De HUBB heeft ook afzonderlijke secties voor fietsers en avonturiers met een 4WD. Allemaal van reizigers voor reizigers.

HU-community Horizons Unlimited is niet alleen een website maar ook een gemeenschap: over de hele wereld bestaan er communities die hulp bieden aan de langeafstands reiziger. Via de website kun je met een community in contact komen.

Tenslotte biedt HU een nieuwsbrief, reisverhalen en heel veel links.
Kortom: de beste website voor de lange afstandsreiziger!

Lonely Planet Eerder een backpacker dan een motorrijder? Kijk dan op de website van Lonely Planet, de uitgever van de beroemde reisgidsen. Voor elk land is de informatie geordend rond de thema's top recommendations, reisplanning (organize your time en planning tools), on the ground - over reis en verblijf, achtergronden in understand en practical information. Vanzelfsprekend optimistisch (en toch reëel) want anders zouden die reisgidsen niet gekocht worden.

Thorn Tree Thorn Tree is het bulletin board van Lonely Planet. Net als de HUBB: van reizigers voor reizigers. Maar natuurlijk wel heel ander volk! Backpackers hebben het niet over de piste, douane chicanes, veiligheidsescortes, motoronderhoud, tandwielen en olie. Backpackers hebben het over de bus en waar je lekker uit je dak kunt gaan en waar je uit moet kijken voor zakkenrollers. Thorn Tree geeft meer om landen, streken en plaatsen en om de onderwerpen die de Lonely Planet hoe dan ook belangrijk vindt. Activities & gear, travel on a shoestring. Travel tech gaat niet over motoronderhoud maar over computers, cameras en Iphones. Gehandicapte reizigers, gay & lesbian travellers hebben er hun platform en dat zul je op de HUBB tervergeefs zoeken!

Reiziger in het Buitenland
De wereld van JoHo
De website 'Reiziger in het buitenland' is er voor degene die zich wil oriënteren op wat er bij (backpack)reizen allemaal komt kijken. Informatie die je verwacht: over visa, verzekeringen, veiligheid, vaccinaties en natuurlijk een meeneemlijst maar ook informatie over zaken waaraan je misschien niet onmiddellijk denkt zoals over reizen in een groep, op reis als vrouw alleen of met een handicap of met je huisdier. Alles gemakkelijk toegankelijk en in de taal van nu ("waar kun je lekker chillen?"). 'Reiziger in het buitenland' maakt deel uit van het JoHo imperium met websites over leren, werken, helpen en migreren in/naar het buitenland. Toppie!

Overheidsinformatie en reisadviezen

Nederland
Verenigde Staten
Groot Brittanië
Duitsland
Overheden hebben websites met informatie over landen en reisadviezen. Voor Nederlanders is natuurlijk de website van de Nederlandse overheid belangrijk. Het is echter de moeite waard ook de websites te bekijken van de Amerikaanse, Britse en Duitse overheid. De website van het Amerikaanse State Department is erg compleet, geeft voor elk land een korte beschrijving, de toelatingsvoorwaarden (voor Amerikanen uiteraard), de veiligheidssituatie, criminaliteit, informatie over straffen en boetes en informatie voor slachtoffers van criminaliteit, informatie over medische voorzieningen en gezondheid, verkeersveiligheid en wegcondities, vliegveiligheid en adressen van ambassades en consulaten. Tjongejonge...!
De aangeboden informatie, ook die van onze eigen overheid, moet met een korreltje zout worden genomen. Er wordt veel overdreven. Op de Amerikaanse website is erg veel "gevaarlijk" of "slecht". Onze eigen overheid vat de veiligheidsrisico's per land samen in een kleurenkaartje. De Afrikaanse landen komen er in die beoordeling slecht vanaf. Zelfs het slaperige Botswana en Namibië: geel - "Let op, veiligheidsrisico's". Spanje daarentegen, waar je langs de snelwegen beroofd kunt worden: groen - "Geen bijzondere veiligheidsrisico's" (je vraagt je af wat 'bijzondere veiligheidsrisico's' zijn). Overheden lijken meer begaan met het afwentelen van hun verantwoordelijkheden en het voorkomen van aansprakelijkheid dan met het goed informeren van reizigers. Gebruik de informatie samen met de informatie die je krijgt van andere reizigers en, vooral, die van de mensen ter plaatse.

Ambassades en consulaten wereldwijd Ambassades en consulaten van elk land in elk ander land. Helaas niet altijd actueel want ambassades van sommige landen huppelen als vlooien.

Nieuws

"Ik heb een prima tijd gehad zonder problemen. Alleen in Jos was een schietpartij." Ik belde met een medewerker van de Nederlandse ambassade in Nigeria. Hij: "Een schietpartij? Dat noem jij een schietpartij? Er zijn daar zeshonderd doden gevallen!" Het probleem van de reiziger: het gezichtsveld reikt hooguit tot de horizon en soms maar tot het einde van de straat. Ik wist dat er tijdens mijn verblijf rellen waren in Jos maar ik wist niet hoe erg het was. Nieuws - vooral informatie over veiligheid, opstanden, rellen, wapengekletter, natuurrampen, epidemieën, hongersnood - is belangrijk voor de reiziger. De beste nieuwsbronnen zijn de lokale mensen en de collega-reizigers: "Ga niet naar het centrum, er is daar crisis" zei de portier van het museum in Jos, "Reis nu niet door Noord Kenia. Wacht tot de regen is gekomen want de Samburu's zijn wanhopig" zei de collega motorrijder.

BBC
CNN
Al Jazeera
Press TV
Wie meer wil weten dan hetgeen direct voor hem ligt in tijd en plaats of wie zijn reisroute moet plannen kan terecht bij de websites van de internationale nieuwsnetwerken. BBC, CNN, Al Jazeera zijn de belangrijkste. Ze brengen allemaal ongeveer hetzelfde: breaking news, nieuws geordend per werelddeel en nieuws geordend per onder onderwerp. Economie, wetenschap, gezondheid, reizen, sport, entertainment. Ze lijken allemaal erg op elkaar. CNN geeft in vergelijking met de BBC en Al Jazeera wat meer aandacht aan de grote politiek, economie en de geneugten voor de welvarende reizende Westerling. In vergelijking met CNN en de BBC heeft Al Jazeera meer achtergrondartikelen en opiniestukken. Press TV is in de kring van de internationale nieuwsnetwerken een buitenbeentje. Press TV is de spreekbuis van het Iraanse regime en staat volledig in dienst van de verbale strijd tegen het westen, de Verenigde Staten en Israel voorop. Omdat alles overgoten is met satansaus wordt Press TV niet erg serieus genomen en dat is jammer. Jammer omdat het toch een prestatie is om een wereldwijde nieuwsorganisatie neer te zetten en jammer omdat Press TV best wel interessante rapportages brengt.

IRIN
Thomson Reuters Foundation
Amnesty
Een bijzondere categorie zijn de nieuwssites die zich richten op humanitaire onderwerpen: oorlogen en vervolgingen, natuurrampen, schendingen van de mensenrechten, vergeten crises. IRIN is de website van het Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, de noodhulporganisatie van de Verenigde Naties en de Thomson Reuters Foundation is de filantropische arm van het gelijknamige nieuwsagentschap. IRIN en TRF zijn allebei opgezet na de catastrofe in Rwanda in 1994 waarop de grote nieuwsagentschappen maar heel langzaam reageerden. Beide krijgen hun informatie van lokale ngo's. TRF kan daarnaast gebruik maken van de Reuters kantoren en gespecialiseerde verslaggevers. Misschien daarom vind ik TRF nét iets beter. TRF is wat breder, toegankelijker en minder ambtelijk dan IRIN. Amnesty International behoeft natuurlijk geen introductie. De pagina "countries" verschaft informatie over de mensenrechtensituatie per land en per onderwerp.

All Africa
Libya Herald
The Times of India
The News International
Soms ben je gewoon meer geïnteresseerd in wat er in een bepaald deel van de wereld gebeurt en daar wil je dan zoveel mogelijk van weten. Bijvoorbeeld alles over Afrika. Daarvoor kun je terecht bij All Africa: van Afrikanen, door Afrikanen en over Afrikanen. Wie meer wil weten over de toestand in Libië of over de opkomende grootmacht India surft naar de Libya Herald, de Times of India, The News (Pakistan). Nieuws per land en nieuws per onderwerp. Je hoeft zelf niet meer te gaan kijken!

Gezondheid

Travel Doctor
Travel Clinic
Traveldoctor is een complete website voor alle zaken betreffende gezondheid en reizen; alles tussen luchtziekte en duikrisico's in. Natuurlijk verschaft de site informatie over ziekten; waar ze voorkomen, preventie en behandeling en vooral de vaccinatieregels voor elk land. Travelclinic, van het Erasmus Medisch Centrum, is wat beknopter maar ook goed en aan te bevelen voor hen die het Engels niet goed machtig zijn.

Reisdocumenten

ANWB
ADAC-Carnet de Passage
Bij de ANWB kun je terecht voor het internationaal rijbewijs. Het Carnet de Passage wordt verstrekt door ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB.

Visum.nl
Visumcentrale
CIBTvisas
Stantours visa
De meeste visa kunnen on-line worden aangevraagd bij het Visumburo en CIBTvisas en de Visumcentrale (voor Belgen), allemaal dochters van de CIBT organisatie. Stantours bemiddelt bij het verkrijgen van uitnodigingsbrieven en visa voor de Centraalaziatische staten (behalve Turkmenistan). Ik heb tweemaal van Stantours diensten gebruik gemaakt en ze bleek betrouwbaar.

Reisroutes plannen

Reise Know-How Een kaart nodig van Afghanistan, West Siberië of Paraguay? Kaarten van landstreken waar Michelin of Shell nog nooit van hebben gehoord? Gewoon via internet bestellen en thuis bezorgd krijgen? Reise Know-How!

Google maps Hoever is het van Tsita naar Chabarovsk? 2112 kilometer volgens Google Maps. Dat klopt. Bijna.

Traveller-Tracks Traveller-Tracks bevat een schat aan geografische informatie. Coördinaten van plaatsen, campings, ambassades en andere points of interest. Handig voor de navigator! Informatie over routes: niet alleen 'hoever' maar ook 'hoe lang' en 'hoe moeilijk". Wegcondities zijn aangegeven met een symbool. Mooi! Denk er wel aan dat ambassades huppelen als vlooien en dat wegcondities voortdurend veranderen. Let op de datum van de informatie!

Aferry Hoe kom ik op de Orkney Islands? Welke veerverbindingen zijn er met Tunesië? En met IJsland? De antwoorden vind je bij Aferry, de website waarop alle (nou ja, alle … in ieder geval heel veel) veerverbindingen binnen Europa en met Europa staan. En Europa is groot want heel Rusland telt voor Aferry mee, dus ook de verbindingen met Korea en Japan! Ook beschikbaar in het Nederlands.

Cargo Ship Voyages
Grimaldi Lines
Bestaan ze nog: vrachtschepen met passagiersaccommodatie? Kun je nog reizen per schip, as in the good old days? Ja, ze bestaan nog en het kan. Met Cargo Ship Voyages of met Grimaldi Lines!

Weer en klimaat

BBC weather Meerdaagse weersverwachting voor vrijwel elk land en elke plaats op aarde. Fantastisch!

Klimaatinfo Klimaatgegevens van alle landen ter wereld? De beste reisperiodes voor alle landen ter wereld? Klimaatinfo, uit Nederland!

Climate-Charts Voor gegevensaanbidders en feiten-fetisjisten is er climate-charts. Klimaatgegevens van bijna 9000 locaties in de VS en 3500 locaties daarbuiten. Wat is de heetste, koudste, droogste, natste plek op aarde? Het antwoord vind je op climate-charts.

Geldzaken

XE Wisselkoersen voor elke valuta. Up to date. Bedenk wel: banken hanteren hun eigen wisselkoersen en transactietarieven. De wisselkoersen van XE zijn een indicatie.

Gasoline Prijzen van super, super plus en diesel in heel veel landen. De datum staat erbij zodat je kunt weten wanneer de prijs gold en je kunt de prijsontwikkeling bekijken. De prijzen kunnen worden uitgedrukt in diverse valuta. Prachtig!

Accomodatie

Hosteltraveler
Hostelworld
Booking
HiHostels
Deze websites bieden informatie over (budget) accommodatie in de hele wereld: locatiegegevens, prijzen, beoordelingen en vaak ook online boekingsmogelijkheden. Hosteltraveler presenteert alleen informatie in het Engels. Hostelworld en Booking zijn beschikbaar in meer talen. Hostelworld heeft de beste selectiemogelijkheden. Hihostels geeft alleen informatie over jeugdherbergen van Hostelling International.

Motortransport

How to Ship Your Bike Als je meer wil weten over het transport van motoren van het ene continent naar het andere en, vooral, als je wil leren van de ervaringen van anderen, dan ga je naar "How to Ship Your Bike", van HorizonsUnlimited.
Vesselfinder Wil je weten waar het schip is dat je motor vervoert en wanneer het zal aankomen? Dan kijk je op Vesselfinder, tenminste als je de naam van het schip weet. Vesselfinder: heel compleet en up to date!

Motoren en uitrusting

Adventure Motorcycling Een website vol verslagen en verhalen over motoren, banden, onderdelen, bagagesystemen die de aspirant langeafstand-motorrijder wil lezen voordat hij zijn eigen zin doet.

Motorcycle and Vehicle Technical Terms Glossary Taal is nooit een probleem behalve als je iets nodig hebt. Daar sta je dan in die Japanse provinciestad en je hebt een nieuw lager nodig. Hoe leg je dat uit? Wat is in godsnaam een lager in het Japans? Wel, heel eenvoudig: "bearingu"; dat komt van "bearing", het Engels woord voor lager. Dat leer je van HorizonUnlimited's Motorcycle and Vehicle Technical Terms Glossary. In het Spaans, Italiaans, Russisch, Portugees, Japans, Roemeens, Grieks, Duits, Turks en Koreaans. De taalkloof is opgeheven, in ieder geval de motortaalkloof! De Terms Glossary is ook te downloaden als excel-spreadsheet.

Total Motor website
Bikez
Total Motor Website is mijn favoriete website voor motoren: motoren per jaar en per merk, gidsen over elk denkbaar motoronderwerp. Heerlijk grasduinen! Bikez is wat beperkter maar daardoor ook gemakkelijker te doorzoeken. Technische specificaties per merk, model en jaar. Wat je op de ene niet vindt, vind je op de andere. Geloven is mooi, controle is beter: geen website is zonder fouten.

F650.com
Dutch Tenere Association
De Transalp Club
KLRWorld
De digitale kerken voor de gelovigen in hun eigen motor. F650.com is de kerk voor de BMW F650 gelovigen, met een forum en een FAQ-sectie. F650.com is de opvolger van de Chaingang, echte sleutelaars die álles wisten van hun F650 Funduro. De Dutch Tenere Association verenigt de Nederlandse adepten van de Ténéré van Yamaha. Anders dan de naam doet vermoeden wordt door de Transalp Club niet alleen de Transalp vereert maar ook Honda's Africa Twin, de Varadero en de XLV 750. Die Transalp Club is meer dan een platform; het is een echte gemeenschap met toertochten, sleuteldagen en men-only weekends. Waauw: men-only weekenden! KLRWorld is het huis voor Kawasaki KLR 650 fans. Het oogt er erg netjes en een beetje saai. Zou het een frontstore zijn van de fabrikant of is de leegte te danken aan de hemelvaart van KLR?

Motoren Startpagina
Kawasaki Startpagina
BMW Startpagina
Yamaha Startpagina
Honda Startpagina
KTM Facebook
Vergeet de Startpagina's niet. Elk motormerk heeft een Nederlandse startpagina, in het Startpagina-domein. Startpagina's met alles wat zo'n pagina moet hebben: links, heel veel links naar de officiële fabrikanten websites, naar websites van dealers, van clubs in binnen- en buitenland, van individuele fans. Omdat Yamaha ook gitaren en piano's maakt heeft de startpagina links voor gitaristen en pianisten. Daar word je als motorrijder blij van! Hé ... waar is KTM? Geen clubhuis, geen startpagina ...? KTM vind je op Facebook: KTM Nederland.

Wilbers
Öhlins
WP
HKSuspension
Mototuning Mol
Wilbers, Öhlins en WP zijn de merknamen van de Rolls Royces onder de schokbrekers. Schokbrekers, vorkveren, remschijven: het is allemaal high tech (met de kwetsbaarheid van high tech) en een wereld voor specialisten. HK Suspesion in Tiel is zo'n specialist, voor Nederland importeur van Wilbers en Ohlins; een uitstekende firma met kennis van zaken en aandacht voor de motorrijder. Gevestigd in Tiel. Mototuning in Mol, België, is een andere.

Touratech
Hepco Becker
Ortlieb
Oxford
Mensen op motoren gaan op reis. Daarvoor is uitrusting nodig: voor de motor, de mens en de reis. Touratech is zonder meer de grootste leverancier, in ieder geval in Europa, én de breedste! You name it , ze hebben het: van tanktassen tot tenten. Persoonlijk ben ik niet zo kapot van Touratech en ik ben de enige niet: die spullen zijn nogal duur en niet altijd goed. Het is zeker geen compliment als van een motorrijder wordt gezegd "Hij is nogal getourateched". Het betekent: veel geld maar weinig inzicht. Hepco & Becker heeft een veel kleiner assortiment, beperkt zich tot datgene wat nodig is voor de motor: beschermbeugels, verlichting, bagagesystemen. Alles in Duitse degelijkheid. Ik ben een liefhebber van Hepco's Junior bagageset; de koffers zijn van kunststof en degelijk. Ortlieb levert tassen: fietstassen, koerierstassen, reistassen, motortassen. Tassen van kwaliteit. Een verkoper zei eens tegen mij "Als ze die tassen hadden gehad op de Titanic, dan waren de spullen nu nog droog!" Oxford, ("A global leader in motorcycle and bicycle products"), is de Britse tegenhanger van Touratech, met een mooi assortiment.