Wegwijzer naar informatiebronnen
Algemene Informatie
De website van Grant en Suzan Johnson; de beste site voor de langeafstands motorreiziger! Horizonsunlimited: Get Inspired, Get Ready, Gear Up, On The Road, Connect, Events en Store; titels die voor zichzelf spreken.
Het Horizonsunlimited Bulletin Board (HUBB) bevat fora over veiligheid en reisadviezen, reisplanning, regionale informatie, uitrusting, technische informatie over motoren, accommodatie en werkplaatsen. De HUBB heeft ook afzonderlijke secties voor fietsers en avonturiers met een 4wd. Allemaal van reizigers voor reizigers.
Horizons Unlimited is niet alleen een website maar ook een gemeenschap: over de hele wereld bestaan er communities die hulp bieden aan de langeafstands reiziger. Via de website kun je met een community in contact komen.
Tenslotte biedt HU een nieuwsbrief, reisverhalen en heel veel links.
Kortom: de beste website voor de lange afstandsreiziger!
Eerder een backpacker dan een motorrijder? Kijk dan op de website van Lonely Planet, de uitgever van de beroemde reisgidsen. Voor elk land is de informatie geordend rond de thema's when to go, events, sights, money and costs, getting there and around en history. Vanzelfsprekend optimistisch (en toch reëel) want anders zouden die reisgidsen niet gekocht worden.
Thorn Tree is het bulletin board van Lonely Planet. Net als de HUBB: van reizigers voor reizigers. Maar natuurlijk wel heel ander volk! Backpackers hebben het niet over de piste, douane chicanes, veiligheidsescortes, motoronderhoud, tandwielen en olie. Backpackers hebben het over de bus en waar je lekker uit je dak kunt gaan en waar je uit moet kijken voor zakkenrollers. Thorn Tree geeft meer om landen, streken en plaatsen en om de onderwerpen die de Lonely Planet hoe dan ook belangrijk vindt. Activities & gear, travel on a shoestring. Travel tech gaat niet over motoronderhoud maar over computers, cameras en Iphones. Gehandicapte reizigers, gay & lesbian travellers hebben er hun platform en dat zul je op de HUBB tervergeefs zoeken!
De website "Reiziger in het buitenland" is er voor degene die zich wil oriënteren op wat er bij (backpack)reizen allemaal komt kijken. Informatie die je verwacht: over visa, verzekeringen, veiligheid, vaccinaties en natuurlijk een meeneemlijst maar ook informatie over zaken waaraan je misschien niet onmiddellijk denkt zoals over reizen in een groep, op reis als vrouw alleen of met een handicap of met je huisdier. Alles gemakkelijk toegankelijk en in de taal van nu ("waar kun je lekker chillen?"). Reizigers in het buitenland maakt deel uit van het JoHo internetimperium met websites over leren, werken, helpen en migreren in/naar het buitenland. Toppie!
Overheidsinformatie en reisadviezen
Overheden hebben websites met informatie over landen en reisadviezen. Voor Nederlanders is natuurlijk de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken belangrijk. Het is echter de moeite waard ook de websites te bekijken van het Amerikaanse, Britse en Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken. De website van het Amerikaanse State Department is erg compleet, geeft voor elk land een korte beschrijving, de toelatingsvoorwaarden (voor Amerikanen uiteraard), de veiligheidssituatie, criminaliteit, informatie over straffen en boetes en informatie voor slachtoffers van criminaliteit, informatie over medische voorzieningen en gezondheid, verkeersveiligheid en wegcondities, vliegveiligheid en adressen van ambassades en consulaten. Tjongejonge...!
De aangeboden informatie, ook die van ons eigen ministerie, moet met een korreltje zout worden genomen. Er wordt veel overdreven; op de Amerikaanse website is erg veel "gevaarlijk" of "slecht". Overheden lijken meer begaan met het afwentelen van hun verantwoordelijkheden en het voorkomen van aansprakelijkheid dan met het goed informeren van reizigers. Daar komt nog bij dat de gepresenteerde informatie ook beïnvloed is door de politieke opvattingen van de overheid over het land in kwestie. Gebruik de informatie samen met de informatie die je krijgt van andere reizigers.
Ambassades en consulaten van elk land in elk ander land. Helaas niet altijd actueel want ambassades van sommige landen huppelen als vlooien.
Nieuws
"Ik heb een prima tijd gehad zonder problemen. Alleen in Jos was een schietpartij." Ik belde met een medewerker van de Nederlandse ambassade in Nigeria. Hij: "Een schietpartij? Dat noem jij een schietpartij? Er zijn daar zeshonderd doden gevallen!" Het probleem van de reiziger: het gezichtsveld reikt hooguit tot de horizon en soms maar tot het einde van de straat. Ik wist dat er tijdens mijn verblijf rellen waren in Jos maar ik wist niet hoe erg het was. Nieuws - vooral informatie over veiligheid, opstanden, rellen, wapengekletter, natuurrampen, epidemieën, hongersnood - is belangrijk voor de reiziger. De beste nieuwsbronnen zijn de lokale mensen en de collega-reizigers: "Ga niet naar het centrum, er is daar crisis" zei de portier van het museum in Jos, "Reis nu niet door Noord Kenia. Wacht tot de regen is gekomen want de Samburu's zijn wanhopig" zei de collega motorrijder.
Wie meer wil weten dan hetgeen direct voor hem ligt in tijd en plaats of wie zijn reisroute moet plannen kan terecht bij de websites van de internationale nieuwsnetwerken. BBC, CNN, Al Jazeera zijn de belangrijkste. Ze brengen allemaal ongeveer hetzelfde: breaking news, nieuws geordend per werelddeel en nieuws geordend per onder onderwerp. Economie, wetenschap, gezondheid, reizen, sport, entertainment. Ze lijken allemaal erg op elkaar. CNN geeft in vergelijking met de BBC en Al Jazeera wat meer aandacht aan de grote politiek, economie en de geneugten voor de welvarende reizende Westerling. In vergelijking met CNN en de BBC heeft Al Jazeera meer achtergrondartikelen en opiniestukken. Press TV is in de kring van de internationale nieuwsnetwerken een buitenbeentje. Press TV is de spreekbuis van het Iraanse regime en staat volledig in dienst van de verbale strijd tegen het westen, de Verenigde Staten en Israel voorop. Omdat alles overgoten is met de satansaus wordt Press TV niet erg serieus genomen en dat is jammer. Jammer omdat het toch een prestatie is om een wereldwijde nieuwsorganisatie neer te zetten en jammer omdat Press TV best wel interessante rapportages brengt.
Een bijzondere categorie zijn de nieuwssites die zich richten op humanitaire onderwerpen: oorlogen en vervolgingen, natuurrampen, schendingen van de mensenrechten, vergeten crises. IRIN is de website van het Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, de noodhulporganisatie van de Verenigde Naties en Alertnet is van Thomson Reuters Foundation. Ze zijn allebei opgezet na de catastrofe in Rwanda in 1994 waarop de grote nieuwsagentschappen maar heel langzaam reageerden. Beide krijgen hun informatie van lokale ngo's. Alertnet kan daarnaast gebruik maken van de Reuters kantoren en gespecialiseerde verslaggevers. Misschien daarom vind ik Alertnet nét iets beter. Alertnet is wat breder, toegankelijker en minder ambtelijk dan IRIN. Alertnet besteedt ook afzonderlijk aandacht aan de gevolgen van de klimaatveranderingen. Amnesty International behoeft natuurlijk geen introductie. De pagina "learn about human rights" verschaft informatie over de mensenrechtensituatie per land en per onderwerp. Helaas wordt de informatie over landen aangeboden in de vorm van artikelen. Een kort overzicht van de actuele situatie zou handiger zijn.
Soms ben je gewoon meer geïnteresseerd in wat er in een bepaald deel van de wereld gebeurt en daar wil je dan zoveel mogelijk van weten. Bijvoorbeeld alles over Afrika. Daarvoor kun je terecht bij All Africa: van Afrikanen, door Afrikanen en over Afrikanen. Wie meer wil weten over de toestand in Libië of over de opkomende grootmacht India surft naar de Libya Herald, de Times of India, The News (Pakistan). Nieuws per land en nieuws per onderwerp. Je hoeft zelf niet meer te gaan kijken!
Gezondheid
Traveldoctor is een complete website voor alle zaken betreffende gezondheid en reizen; alles tussen luchtziekte en duikrisico's in. Natuurlijk verschaft de site informatie over ziekten; waar ze voorkomen, preventie en behandeling en vooral de vaccinatieregels voor elk land. Travelclinic, van het Rotterdamse Havenziekenhuis, is wat beknopter maar ook goed en aan te bevelen voor hen die het Engels niet goed machtig zijn.
Reisdocumenten
Bij de ANWB kun je terecht voor het internationaal rijbewijs. Het Carnet de Passage wordt verstrekt door ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB.

De meeste visa kunnen on-line worden aangevraagd bij het Visumburo en de Visumdienst (voor Nederlanders) en de Visumcentrale (voor Belgen), allemaal dochters van het CIBT-agentschap. Stantours bemiddelt bij het verkrijgen van uitnodigingsbrieven en visa voor de Centraalaziatische staten en van uitnodigingsbrieven voor Rusland en Iran. Aanbevolen.
Reisroutes plannen
Een kaart nodig van Afghanistan, West Siberië of Paraguay? Kaarten van landstreken waar Michelin of Shell nog nooit van hebben gehoord? Gewoon via internet bestellen en thuis bezorgd krijgen? Reise Know-How!
Er zijn natuurlijk veel routeplanners maar er is er maar één die goed bruikbaar is voor grote delen van de wereld: Nokiamaps. Nokiamaps is de opvolger van de roemruchte Map24 en dekt Europa, Noord Amerika, Brazilië, een groot deel van het Midden Oosten, Australië en (Zuid)Afrika.
Hoe kom ik op de Orkney Islands? Welke veerverbindingen zijn er met Tunesië? En met IJsland? De antwoorden vind je bij Aferry, de website waarop alle (nou ja, alle … in ieder geval heel veel) veerverbindingen binnen Europa en met Europa staan. En Europa is groot want heel Rusland telt voor Aferry mee, dus ook de verbindingen met Korea en Japan! Ook beschikbaar in het Nederlands.
Bestaan ze nog: vrachtschepen met passagiersaccommodatie? Kun je nog reizen per schip, as in the good old days? Ja, ze bestaan nog en het kan. Met Cargo Ship Cruises of met Grimaldi Freighterlines naar Zuid Europa, Zuid Amerika, West Afrika of het verre oosten!
Weer en klimaat
Meerdaagse weersverwachting voor vrijwel elk land en elke plaats op aarde. Fantastisch!
Klimaatgegevens van alle landen ter wereld? De beste reisperiodes voor alle landen ter wereld? Klimaatinfo, uit Nederland!
Voor gegevensaanbidders en feiten-fetisjisten is er climate-charts. Klimaatgegevens van bijna 9000 locaties in de VS en 3500 locaties daarbuiten. Wat is de heetste, koudste, droogste, natste plek op aarde? Het antwoord vind je op climate-charts.
Geldzaken
Wisselkoersen voor elke valuta. Up to date.
Prijzen van benzine en diesel in heel veel landen. De datum staat erbij zodat je kunt weten wanneer de prijs gold. De prijzen kunnen worden uitgedrukt in heel veel valuta. Prachtig!
Accomodatie
Deze websites bieden informatie over (budget) accommodatie in de hele wereld: locatiegegevens, prijzen, beoordelingen en vaak ook online boekingsmogelijkheden. Hosteltraveler presenteert alleen informatie in het Engels. Hostelworld en Booking zijn beschikbaar in meer talen. Hostelworld heeft de beste selectiemogelijkheden. Hihostels geeft alleen informatie over jeugdherbergen van Hostelling International.
Motoren en uitrusting
Neem kennis van de ervaringen van anderen: trip reports per motormerk en per reisgebied. Schrijf er zelf ook een.
Taal is nooit een probleem behalve als je iets nodig hebt. Daar sta je dan in die Japanse provinciestad en je hebt een nieuw lager nodig. Hoe leg je dat uit? Wat is in godsnaam een lager in het Japans? Wel, heel eenvoudig: "bearingu"; dat komt van "bearing", het Engels woord voor lager. Dat leer je van HorizonUnlimited's Motorcycle and Vehicle Technical Terms Glossary. In het Spaans, Italiaans, Russisch, Portugees, Japans, Roemeens, Grieks, Duits, Turks en Koreaans. De taalkloof is opgeheven, in ieder geval de motortaalkloof! De Terms Glossary is ook te downloaden als excel-spreadsheet.
Total Motor Website is mijn favoriete website voor motoren: motoren per jaar en per merk, gidsen over elk denkbaar motoronderwerp. Heerlijk grasduinen! Bikez en Motorbikes zijn wat beperkter maar daardoor ook gemakkelijker te doorzoeken. Technische specificaties per merk, model en jaar. Wat je op de ene niet vindt, vind je op de andere. Geloven is mooi, controle is beter: geen website is zonder fouten.
De digitale kerken voor de gelovigen in hun eigen motor. F650.com is de kerk voor de BMW F650 gelovigen, met een forum en een FAQ-sectie. F650.com is de opvolger van de Chaingang, echte sleutelaars die álles wisten van de F650 Funduro. Het is er nu een beetje leeg, men is de weg kwijt en dat is niet verwonderlijk als BMW F's uitbrengt die geen 650 zijn en G's die dat wel zijn. Waar blijf je dan met je geloof? De Dutch Tenere Association verenigt de Nederlandse adepten van de Ténéré van Yamaha. Anders dan de naam doet vermoeden wordt door de Transalp Club niet alleen de Transalp vereert maar ook Honda's Africa Twin, de Varadero en de XLV 750. Die Transalp Club is meer dan een platform; het is een echte gemeenschap met toertochten, sleuteldagen en men-only weekends. Waauw, men-only weekenden! KLRWorld is het huis voor Kawasaki KLR 650 fans. Het oogt er erg netjes en een beetje saai. Zou het een frontstore zijn van de fabrikant of is de leegte te danken aan de hemelvaart van KLR?
Vergeet de Startpagina's niet. Elk motormerk heeft een Nederlandse startpagina, in het Startpagina-domein. Startpagina's met alles wat zo'n pagina moet hebben: links, heel veel links naar de officiële fabrikanten websites, naar websites van dealers, van clubs in binnen- en buitenland, van individuele fans. Omdat Yamaha ook gitaren en piano's maakt heeft de startpagina links voor gitaristen en pianisten. Daar word je als motorrijder blij van! Hé ... waar is KTM? Geen clubhuis, geen startpagina ... zou KTM wel fans hebben?
Wilbers, Öhlins en WP zijn de merknamen van de Rolls Royces onder de schokbrekers. Schokbrekers, vorkveren, remschijven: het is allemaal high tech (met de kwetsbaarheid van high tech) en een wereld voor specialisten. HK Suspesion in Tiel is zo'n specialist, voor Nederland importeur van Wilbers en Ohlins; een uitstekende firma met kennis van zaken en aandacht voor de motorrijder. Gevestigd in Tiel. MVS (Motor Vering Service) in Leuth bij Nijmegen is een andere.
Mensen op motoren gaan op reis. Daarvoor is uitrusting nodig: voor de motor, de mens en de reis. Touratech is zonder meer de grootste leverancier, in ieder geval in Europa, én de breedste! You name it , ze hebben het: van tanktassen tot tenten. Persoonlijk ben ik niet zo kapot van Touratech en ik ben de enige niet: die spullen zijn nogal duur en niet altijd goed. Het is zeker geen compliment als van een motorrijder wordt gezegd "Hij is nogal getourateched". Het betekent: veel geld maar weinig inzicht. Hepco & Becker heeft een veel kleiner assortiment, beperkt zich tot datgene wat nodig is voor de motor: beschermbeugels, verlichting, bagagesystemen. Alles in Duitse degelijkheid. Ik ben een liefhebber van Hepco's Junior bagageset; de koffers zijn van kunststof en onverwoestbaar. Ortlieb levert tassen: fietstassen, koerierstassen, reistassen, motortassen. Tassen van kwaliteit. Een verkoper zei eens tegen mij "Als ze die tassen hadden gehad op de Titanic waren de spullen nu nog droog!" Oxford (Essential Rider Equipment) is de Britse tegenhanger van Touratech maar met een meer chaotisch assortiment. Ik kijk bij Oxford als ik tanktassen zoek.